Lessen

Ouder-kindyoga

Vanaf 2,5 t/m 5 jaar

Als ouder/verzorger is het geven van individuele aandacht het beste cadeau dat je je kind kunt geven. Samen yogales volgen is hopelijk niet alleen een positieve ervaring, maar ook een fijn één-op-één-moment voor jou en je kind. Het kan de onderlinge band versterken en jullie leren om samen te werken. Omdat de spanningsboog bij deze doelgroep kort is, wordt de les gegeven volgens een vaste structuur en worden een aantal onderdelen met regelmaat herhaald. Ik maak gebruik van thema’s zoals bijvoorbeeld de seizoenen, vieringen als Pasen, Sinterklaas en Kerst. Maar ben ook dol op verhalen van en gebruik graag (prenten)boeken als De Gruffalo, Het Muizenhuis, Fiet wil rennen, Moppereend of Rupsje Nooitgenoeg. Jonge kinderen zijn beelddenkers en kunnen zich aan het hand van het verhaal goed verplaatsen in het thema. Ik wissel verschillende spelvormen af, zoals voorlezen, zingen, kleuren en dansen, en probeer van een kinderyogales een leuk avontuur te maken. Als ouder/ verzorger deel je samen met je kind de yogamat. Deze les duurt 45 minuten.

Klik hier voor data en aanmelding.

Ouder-kindyoga
Familieyoga

Familieyoga & dreumesyoga 

 vanaf 1 jaar tot alle leeftijden

Vind je het leuk om af en toe, vrijblijvend een losse yoga workshop te doen met je kind of met je hele gezin? Kom dan op een zondagochtend met je (klein-)kind(eren), neef of nicht, broer of zus, of met wie je het ook prettig vindt, samen yoga beoefenen! Het is een ouder-kind yogales, maar meer gericht op hele jonge kinderen (dreumes) vanaf 1 tot 2,5 jaar en bij familieyoga is de les meer gericht op kinderen in de basisschoolleeftijd. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende thema’s en verhalen; van de Waanzinnige Boomhut, De Gorgels of Hoe word je een Superheld bij familieyoga, tot Kikker en zijn vrienden & Gonnie en Gijsje bij de dreumesyoga. Ik neem jullie mee op avontuur, het is niet alleen educatief, maar ook dynamisch en afwisselend doordat ik verschillende spelvormen gebruik: soms zijn dat wobbelboarden of gebruiken we danslinten of een grote parachute. Verder heeft iedereen zijn eigen yogamat en zijn er verschillende oefeningen, denk aan: ademhalingsoefeningen, een mantra of klank zingen, oogoefening, warming-up, yoga houdingen en de eindontspanning door middel van meditatie of nidrayoga.

Locatie: Buurtcentrum Oranjewijk, Prinsesseweg 44-1, 9717 BK Groningen

 

Klik hier voor data en aanmelding.

Kinderyoga 

Vanaf 6 tot 9 jaar

Kinderen zijn van nature puur en onbevangen. Helaas kunnen deze eigenschappen verloren gaan, doordat er steeds meer van hen wordt verwacht. Daarnaast zijn er kinderen die het lastig vinden om met de dagelijkse drukte, prikkels en prestatie om te gaan. In mijn lessen wil ik uitdragen dat je goed bent zoals je bent, dat je mag zijn wie je bent en dat je mag ontspannen. De lessen zijn gericht op het soepel en sterk maken van je lichaam. Daarnaast leren ze om positief te denken, door het gebruik van positieve affirmaties in de meditaties. In de houdingen wordt er geoefend met de ademhaling, coördinatie, stabiliteit, evenwicht en concentratie. De lessen zijn gevarieerd en dynamisch, de eindontspanning is vooral gericht op nidrayoga. De kinderen leren niet alleen hoe je kunt samenwerken, maar leren ook hoe je om kunt gaan met emoties / gevoelens en hoe je bij jezelf kunt blijven. De lessen zijn nuchter en speels van aard. De les duurt 55 minuten.

 

Klik hier voor data en aanmelding.

Kinderyoga

Tieneryoga

Vanaf 10 jaar

“Piekeren is de verkeerde kant op schommelen” Piekeren is menselijk, meestal heb je er als tiener ook wel eens last van. Er gebeurt veel in je leven, je bent geen kind meer, maar ook nog niet volledig volwassen. Bij tieneryoga wordt er meer rekening gehouden met de veranderingen in je lichaam en je zogenoemde “puberbrein”. Misschien heb je soms periodes dat je niet lekker in je vel zit of heb je moeite met slapen, of misschien sluimeren er andere klachten. Je leert technieken om jezelf prettig en ontspannen te voelen. In mijn yogales probeer ik je bewust te laten worden van de verbinding tussen lichaam en geest. Allereerst gaat het vooral om het plezier en het leren luisteren naar je lichaam. Het gaat niet om lenig zijn of om de houdingen perfect te kunnen uitvoeren. Bij yoga gaat het om het zijn in het hier en nu, je aandacht is gericht naar binnen. Zie het als een moment waarbij je oefeningen gaat doen die niet alleen goed zijn voor je lichaam, maar ook kunnen bijdragen aan meer rust in je hoofd en zorgen voor een betere ademhaling. Je leert stoere en stevige houdingen die je lichaam niet alleen lening, maar ook krachtig maken. Deze les duur 55 minuten.

 

Klik hier voor data en aanmelding.

ROTS & WATER

Sinds het voorjaar van 2023 is er uitbreiding gekomen in het lesprogramma: Rots en watertraining. De lessen worden gegeven door gecertificeerde trainsters: Marjolein Hensens & Renate Tjerkstra.

Rots en water is een weerbaarheidstraining waarbij er psycho fysieke oefeningen worden ingezet om de deelnemers te leren om grenzen aan te geven, grenzen te voelen en ten alle tijden sterk te staan.
Wil je meer lezen, ga dan naar de website van het
website van het Rots & waterinstituut

Voor kinderen die:
– Voor zichzelf willen opkomen
– Snel in conflictsituaties terecht komen
– Verlegen zijn en zich graag terugtrekken
– Moeilijk nieuwe contacten kunnen leggen
– Niet weten hoe ze gevoelens kunnen uiten
– Zich niet goed kunnen concentreren
– Gepest worden of zelf pesten
– Wat meer zelfvertrouwen kunnen gebruiken

Dit leer je:
– Focussen en concentreren
– Sterk staan
– Initiatief nemen in contact met anderen
– Jouw eigen grenzen kennen en bewaken
– Omgaan met (groeps)druk
– Je ademhaling gebruiken om rustig te worden
– Lichaamstaal inzetten
– Zelfbeheersing
– Lichaamsbewustzijn, emotioneel bewustzijn en zelfbewustzijn

Rots & water 6x  €175,- inclusief intake en evaluatie 
– 6 lessen van 75 minuten
– 1 telefonische intake/ kennismaking met ouders
– map voor het kind met oefeningen voor thuis
– telefonische evaluatie met ouders

Een voorbeeld van hoe een lesprogramma eruit kan zien
Les 1: Sterk staan & Zelfverdedigingshoudingen
Les 2: Rots-houding & Water-houding
Les 3: Ademkracht & Lichaamstaal
Les 4: Grenzen aangeven met woorden en met je lichaam
Les 5: Rots & Water in jouw leven
Les 6: Herhaling & spel + ontspanning

Twee groepen (basisonderwijs):
Voor kinderen in de middenbouw vanaf gr 5/6 is de les van  14:30 – 15:45
Voor tieners in de bovenbouw vanaf gr 7/8 is de les van 16:00 – 17:15

Duur van de lessen: 75 minuten

Data: Vanaf vrijdag vanaf 3 november t/m 8 december 2023 (via de Sporthopper)

Klik hier voor data en aanmelding.

Yogales165-groenemat

Therapeutische / lichaamsgerichte therapie / yoga

Het verschil tussen “gewone” yoga en/of therapeutische lichaamsgerichte therapie en/of yoga is dat de les volledig afgestemd wordt op het individu. Een individuele les waarbij ik probeer aan te sluiten bij de fysieke en/of psychische ontwikkeling & behoefte van het individu. Het begint met een telefonische intake en/of een fysieke intake kennismaking waarbij ik samen met jou of het kind en/of ouder(s) een analyse maak aan de hand van een anamnese. Het doel hiervan is inzicht te krijgen waar de hulpvraag ligt en/of disbalans zit en wat de lichamelijke en/of psychische klachten zijn. Vanuit daar maak ik, in overleg met jou of het kind en/of ouder(s), een lesprogramma met lichaamsgerichte oefeningen.

Wat kun je verwachten in deze vorm van lichaamsgerichte therapie; diverse yoga houdingen, ademhalingsoefeningen, mindfulness, spierversterkende oefeningen, gecombineerd met creatieve kleur-, of schrijfoefeningen, ontspanningsoefeningen en/of geleide meditatieve yoga. Maar ook oefeningen vanuit het Rots & Water programma; leren grenzen te (h)erkennen, oefenen in grenzen aan te geven verbaal en fysiek, zelfverdedigingstechnieken.

Wobbel yoga

Ik ben erkend wobbel yoga docent.

Ken jij de gave duurzame balansborden van Wobbel al? Wellicht heb je er zelf één of er weleens mee gespeeld bij iemand thuis of op het kinderdagverblijf / BSO? Een wobbel is een balansbord waarbij je op speelse wijze het lichaamsbewustzijn kunt vergroten, en balans, kracht en creativiteit stimuleert.

Bij Wobbelyoga beoefen je yoga in combinatie met een wobbelboard.

De oorsprong van een balansbord komt uit de Waldorf-scholen, ook beter bekend als de Vrije School. Wobbel Nederland heeft het balansbord vernieuwd en inmiddels bewegen hier wereldwijd bewegen heel veel kinderen op.

Hoe zien de lessen eruit? Elk kind gebruikt een Wobbel en tijdens ouder-kindyoga deel je een XL Wobbel met je kind. Voor deze les heb je geen wobbel en/of yoga ervaring nodig. Momenteel wordt er gemiddeld 2 a 3 keer wobbelyoga gegeven in een lopende yogacursus en/of losse familie,- dreumesyoga workshop.