DE MARABOU

Regelmatig krijg ik de vraag waar de naam Marabou vandaan komt: De Marabou is een Afrikaanse vogel, familie van de ooievaar. Het is een bijzondere standvogel, hij heeft een kale, roze kop met een grote gelige snavel, met zwarte vleugels en een grijszwart en wit lijf. Een Marabou vind je in Centraal-, en Zuidelijk Afrika in de savanne, moerassen en oevers van meren & rivieren. Deze vogel heeft voor mij een bijzondere betekenis, vanwege mijn liefde voor het Afrikaans continent: Als twintiger heb ik diverse reizen gemaakt door o.a Ghana en Zuid-Afrika. De natuur is er prachtig, hier en daar nog heel puur en ongerept. Mensen leven dichtbij de natuur, eren de natuur en zien de natuur als heilzaam, iets waar wij in het Westen nog veel van kunnen leren. 

Deze vogel heeft voor mij symbolisch een bijzondere betekenis; ik deelde de “Passion for Africa” met een vriend: Sem de Rooij, hij was bioloog, docent en reisleider bij Djoser. In het voorjaar van 2011 is hij bij een terreuraanslag in Marrakesh om het leven gekomen. Marabou symboliseert voor mij de liefde voor Afrika en brengt mij dichterbij Sem, een vriend en vriendschap die ik regelmatig mis.

Daarnaast lijkt een Marabou zich weinig aan te trekken van hoe hij eruit ziet en voor mij symboliseert deze bijzondere vogel: dat je (stevig) mag staan voor wie je bent en wat je doet. Dit wil ik ook uitdragen in mijn lessen. Dat je goed bent zoals je bent, je mag zijn wie je bent, je hoeft niet te veranderen. Soms kan het helpen om te kijken naar de manier waarop je iets doet, wellicht kun je daarin iets veranderen om beter tot jezelf te komen.